Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Økologisk spisemærke

Det Økologiske Spisemærke

Det Økologiske Spisemærke er en gratis mærkningsordning, som kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i Smiley-ordningen. 
Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested, kantine m.fl. satser på økologi. Spisemærket viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer der er økologiske. 
Spisemærket findes i tre udgaver - guld (90-100%), sølv (60-90%) og bronze(30-60%).

Økologimærker
 

Økologi & Bæredygtighed i Aalborg Kommune

Økologi har høj prioritet i Aalborg Kommune. I Bæredygtighedsstrategien 2016-2020 fremgår et mål om 60% økologi i de kommunale køkkener, kantiner og institutioner drevet af Aalborg Kommune ved udgangen af 2020.

 

Økologi i Kantinen

Gennem efterårs- og vintermånederne i 2018 lavede vi flere ændringer i forbindelse med indkøb og anvendelse af råvarer i den daglige produktion i kantinen. Vi skiftede en del af vores indkøbte konventionelle råvarer til økologiske råvarer. 

I februar 2019 blev vores skolekantine så godkendt og registreret til at anvende det Økologiske Spisemærke i Bronze (30-60% økologi). I 2021 fik vi det Økologiske Spisemærke i Sølv (60-90 % økologi).

Det betyder, at der i valget af de råvarer vi anvender, og de produkter vi sælger i kantinen, tænkes i økologi med hensyntagen til økonomi, kostpolitik og efterspørgsel.

På nuværende tidspunkt betyder det:

  • at mælkeprodukter som skolemælk/minimælk, skyr, ost i skiver, cremefraiche 5% (der anvendes i den hjemmelavet dressing) m.fl. er økologiske
  • at størstedelen af alle grøntsager og frugt, både friske og fra frost, er økologiske
  • at råvarer, som mel, gryn og kerner, som vi bager af dagligt, er økologiske
  • at pasta, ris og lign. til salatbaren er økologiske
  • at rapsolie og smørbare produkter (Kærgården) er økologiske
  • at æble- og appelsin brikjuice, rabarber- og hyldeblomstdrik er økologiske

Der kommer løbende nye økologiske råvarer på vores indkøbsliste, og vi  arbejder fremadrettet med økologi og bæredygtighed i skolens kantine. 

 

Bæredygtighed i Kantinen

Bæredygtig madfremstilling tænker vi ind i hverdagen ved at have fokus på at begrænse og reducere madspild.

Vi forsøger altid at tilpasse mængderne af det vi laver og de produkter vi sælger, med efterspørgslen i kantinen.

Vi har fokus på, at udnytte og genanvende de madrester vi har og undgå et stort madspild. Det er både godt for miljøet og økonomien, og det letter madlavningen en anden dag, hvor der så er tid til andre ting.

Eksempler på hvordan vi udnytter og genanvender vores rester:

  • Vi bager hver dag grovboller til salg i kantinen.de boller der ikke bliver solgt og er i rest kommes på frost og anvendes eksempelvis til hjemmelavede  hvidløgscroutoner, som tilbehør til salatbaren

  • har vi rugbrød som rest, laver vi også rugbrødscroutoner heraf, som tilbehør til salatbaren
  • grøntsagerne i salatbaren anrettes i passende kantiner med henblik på mindst muligt madspild

 

Affaldssortering i Kantinen

Vi affaldssorterer - vi har affaldsspande til henholdsvis plast, metal (rengjorte konservesdåser), pap og papir samt almindelig  husholdningsaffald/restaffald.